Pyszny sernik na zimno

Serniki od wielu wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością wśród łasuchów. Jest ich wiele rodzajów, a każdy zakątek naszego kraju pochwalić się może swoimi regionalnymi przepisami. Niektóre opierają się na gotowanej masie serowej, do której dodawane są bakalie, inne zaś na pieczonym serze. Są to pyszne a także zdrowe desery – ich bazę stanowi biały ser twarogowy, który jest świetnym źródłem biała i wapnia. Dodatkiem często są owoce, a te zawierają niezbędne dla nas minerały oraz witaminy. Od lat też toczy się niesłabnący spór zwolenników oraz przeciwników… rodzynek dodawanych do sernika !

W upalne letnie dni doskonale sprawdzi się wersja serników na zimno. Są to desery niewymagające pieczenia, przygotowane z mielonego twarogu i przeważnie niewielkiej ilości żelatyny. Znane są też przepisy, gdzie zamiast twarogu dodaje się jogurtu naturalnego (klub na przykład greckiego), albo sera mascarpone. Jest on na tyle śmietankowy i tłusty, że po ubiciu uzyskamy lekką niczym pianka konsystencję. A przecież o to właśnie nam chodzi w przypadku serników na zimno – mają być puszyste i lekkie, w sam raz na upalne, letnie popołudnie ! Sery inne niż tradycyjny twaróg są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych serników, w których kwestia jakości sera odgrywa kluczową rolę – musi być wielokrotnie zmielony, o odpowiedniej konsystencji oraz zawartości tłuszczu. Tutaj jest nieco inaczej – sernik na zimno po prostu nie może się nie udać ! Nie musimy obawiać się, że nie wyrośnie nam w piekarniku, zapadnie się bądź przypali. W okresie letnim do ich ozdabiania używa się sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody, borówki lub porzeczki w różnych kolorach. Sernik pokryty jest owocami i ozdobiony galaretką. Przygotowanie takiego „ciasta” jest stosunkowo proste i można je zrobić bardzo szybko – jednakże po przyrządzeniu deser musi jakiś czas spędzić w lodówce. Jedynym „ciastem” które występuje w przypadku sernika na zimno są często herbatniki lub biszkopty, z których przygotowuje się spód pod warstwą sera. Są one pokruszone, mogą być zmieszane z odrobiną masła. Tylko od nas zależy, czy użyjemy tradycyjnych herbatników, czy też na przykład czekoladowych bądź wypieczonych z płatków owsianych. Te ostatnie będą z pewnością ciekawą i zdrową alternatywą dla najpopularniejszych ciastek.

Tego typu serniki podawane są w czasie letnich przyjęć, zwłaszcza organizowanych w plenerze – na przykład w ogrodzie. Letnie wesela, chrzciny lub inne spotkania rodzinne warto urozmaicić podaniem lekkiego, smacznego, orzeźwiającego i pełnego sezonowych owoców deseru. Będzie on smakował zarówno dorosłym koneserom słodkości, jak i najmłodszym łakomczuchom. Świetnie zastąpi w te upalne dni ciężkie torty, w których używane są tłuste kremy na bazie masła bądź śmietany. W wysokich temperaturach lepiej sprawdzą się ciasta lekkie, o puszystej konsystencji, bez dodatku tłustych kremów. Problemem może być tylko… ich przepyszny smak, który sprawi, iż bardzo szybko znikną z talerzy zaproszonych przez nas gości !