Przekąski na imprezę
Niewielkie przyjęcia lub tak zwane „domówki” to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu wraz z najbliższymi bądź na świętowanie ważnych życiowych wydarzeń, jak chociażby urodziny czy święta. Wiele osób przygotowując się do imprezy zastanawia się jakie potrawy zaserwować na stole. Choć oczywiście wiele zależy od formy całego przyjęcia (oraz od jego wielkości) warto postawić przede wszystkim na sprawdzone przekąski, które można podawać na zimno. Ich zaletą jest przede wszystkim fakt, że z powodzeniem można je przygotować nawet dzień przed całą uroczystością, co pozwoli uniknąć stresu, nerwów i zbędnego zamieszania w kuchni.
Przekąski na imprezę z ciasta francuskiego
Wśród popularnych pomysłów na imprezowe przekąski od lat dużą popularnością cieszy się ciasto francuskie – można je kupić gotowe w wielu sklepach lub pokusić się o samodzielne przygotowanie. Niewątpliwą zaletą ciasta tego typu jest możliwość przygotowania z jego udziałem zarówno przekąsek imprezowych na słono, jak i również słodkiego deseru. Z ciasta francuskiego można w łatwy sposób przygotować roladę (na przykład ze szpinakiem i łososiem), małe sakiewki na słodko (z owocami, dżemem lub budyniem), a także tartę – chociażby wykorzystując resztki z lodówki, takie jak szynkę, paprykę, oliwki, ser żółty etc.
Mini przekąski i deska serów oraz wędlin – hit każdej imprezy
Mini przekąski świetnie sprawdzają się nie tylko na imprezach dla dzieci. Są bardzo proste w przygotowaniu oraz wygodne do serwowania – zarówno w trakcie imprezy na kanapie, jak również podczas przyjęcia „na stojąco”. Warto więc przygotować przekąski w mini odsłonach – koreczki z udziałem warzyw i sera, małe kanapki bądź tosty, pasty warzywne bądź rybne serwowane na krakersach, a także sałatki w małych pojemniczkach (w sam raz na jedną osobę). Na imprezę świetnie sprawdzi się również deska serów i wędlin w otoczeniu winogrona, suszonych owoców oraz orzechów (włoskich, nerkowca czy innych) – to bez wątpienia prawdziwy rarytas!
Klasyczne potrawy w nowoczesnych wersjach
Jeszcze w latach 90. sałatki kojarzyły się głównie z ciężkimi wersjami potraw z majonezem bądź innym sosem. Aktualnie świat sałatek imprezowych jest znacznie bardziej zróżnicowany. Warto postawić na sałatki przygotowane na bazie świeżych warzyw – pomidora, ogórka, buraka czy selera naciowego. Wśród sałatek z klasycznym majonezem dużą popularnością cieszy się ta z udziałem selera konserwowego, a także z makaronu z zupek chińskich. Prawdziwym klasykiem jest też sałatka gyros (określana czasem mianem sałatki warstwowej).